Nieuwe topman haven België focust zich op offshore windenergie

| 30 maart 2018

Dirk Declerck , de nieuwe topman van de haven van Oostende gaat  zich fors inzetten op activiteiten ten dienste van de energiesector.

Declerck wil Oostende verder uitbreiden tot een ‘blue energy port’, een haven die allerlei diensten aanbiedt aan de windmolenparken buiten de kust. In die activiteit krijgt Oostende steeds meer concurrentie van Vlissingen en Duinkerke.

Toch gelooft Declerck dat Oostende voorsprong heeft. ‘We kunnen bogen op tien jaar knowhow in die sector. We investeerden 1 miljoen euro in de aankoop van een ponton om het lossen van materiaal op de kade makkelijker te laten verlopen en 3,5 miljoen euro in een gebouw om bedrijven in de offshoresector te huisvesten.’

De Vlaamse overheid bouwt in Oostende een maritiem onderzoekscentrum met onder meer een sleeptank en een golfbassin, een investering van 30 miljoen euro, om de haven meer op de kaart te zetten als offshorehub.

De focus op windenergie legt Oostende geen windeieren. Het aantal werknemers in die sector groeide vorig jaar in de voorhaven met 30 procent tot net geen 470, op een totaal van 1.200. In de hele havenregio – industrie inbegrepen – werken zowat 4.000 mensen.

Declerck gaat ook op zoek naar andere niches. ‘We denken aan circulaire economie of de verdere uitbouw van de chemie in de achterhaven, in het Plassendaleproject, waar nog tientallen hectare vrije concessieruimte is.’

Met de komst van de windmolenparken op zee vanaf 2007 vond Oostende een nieuwe uitdaging als energy port.

Bron: Tijd.be

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.