KNMI betrokken bij nieuwste windsatelliet Aeolus

| 28 juni 2018
 Het KNMI denkt mee met de bouw van de nieuwste windsatelliet Aeolus die windmetingen gaat verrichten. Deze nieuwe windsatelliet is beter in staat om weermodellen bij te sturen en betere weersverwachtingen te maken. 
Nu zijn er al weersatellieten om windmetingen aan het zeeoppervlak te maken, maar deze zijn niet in staat om wind op grotere hoogten te meten.  Wind op grotere hoogten spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van depressies boven zee.  Het KNMI is mede verantwoordelijk voor het verwerken van de satellietmetingen tot windprofielen die door weercentra wereldwijd gebruikt worden

Het KNMI is sinds 1992 betrokken bij de voorbereiding van de Aeolus missie die wordt  gecoördineerd door de Europese ruimtevaart organisatie (ESA). Het KNMI heeft bijgedragen aan het ontwerp, de keuze en de ontwikkeling van de missie, ter voorbereiding op de wetenschappelijke en operationele exploitatie van haar gegevens na de lancering op 21 augustus 2018 vanuit Frans Guyana.

Na de lancering is het KNMI, tezamen met internationale partners, verantwoordelijk voor het verwerken van de satellietmetingen tot windprofielen die vervolgens door weercentra wereldwijd gebruikt worden.

Bron; KNMI

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.