Beroep tegen omgevingsvergunning Windpark Egchelse Heide verworpen

| 20 februari 2019

Op 13 februari maakte de Rechtbank Nijmegen bekend dat een beroep van diverse omwonenden tegen een omgevingsvergunning voor de realisatie van Windpark Egchelse Heide was verworpen.

De omgevingsvergunning voor het Windpark Egchelse Heide werd in maart 2018 door het College van B&W van de gemeente Peel en Maas verleend. Het windpark zal bestaan uit vijf windturbines langs de Haambergweg die straks 75% van de particuliere stroomverbruik van Peel en Maas gaan opwekken. Initiatiefnemers zijn o.a. energiecoöperatie Peel Energie en lokale agrariërs.

Een aantal omwonenden ging op 17 januari 2019 tegen deze vergunning in beroep bij de Rechtbank Limburg. Het beroep heeft te maken met de zorgen van een aantal omwonenden over mogelijk geluidsoverlast en slagschaduw en gevaar voor de volksgezondheid. Daarnaast baart het de omwonenden zorgen dat het windpark in de nabijheid van een al reeds bestaand windpark komt te staan. De rechtbank heeft bewezen geacht dat het plan binnen de normen van het Activiteitenbesluit past en heeft de beroepen op 13 februari als ongegrond verklaard. Met deze uitspraak kunnen alleen de eerdere bezwaarmakers nog in hoger beroep bij de Raad van State. Daar hebben zij nu zes weken de tijd voor. Na deze zes weken wordt de omgevingsvergunning onherroepelijk.

Op dit moment wordt een Windparkfonds ingericht. Bij realisatie van het windpark wordt voor de duur van het windpark (minimaal 15 jaar) jaarlijks 1 euro per MWh geproduceerde stroom in het Windparkfonds gestort. Jaarlijks gaat het om ongeveer € 50.000,-. De gelden worden gebruikt voor duurzame initiatieven uit de omgeving. Bron: Windparkegchelseheide.nl

Tags: , , , ,

Category: Draagvlak omwonenden, Onshore windparken, Windparken

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.