België: mega stopcontact op zee vordert

| 17 mei 2019

Het Modular Offshore Grid (MOG) schakelplatform dat netbeheerder Elia in de Belgische sectie van de Noordzee bouwt staat. De komende maanden wordt er verder gewerkt aan de bekabeling en de uiteindelijke commissioning. De MOG zal in september operationeel zijn.

Op 16 mei bracht Federaal Minister Philippe De Backer samen met Minister Marie Christine Marghem, burgemeester Tommelein (Oostende) en De Fauw (Brugge) een bezoek aan het platform. De MOG staat ongeveer 40 km van de Belgische kust en verzamelt de stroom van de offshore windparken Rentel, Seastar, Mermaid en Northwester 2. In april werd de 2000 t zware topside geïnstalleerd op de jacket. De jacket was reeds in november 2018 geplaatst. Het platform is onbemand en kan vanop afstand volledig gemonitord en gestuurd worden.

Drie zeekabels gaan de opgewekte stroom aan land brengen in Zeebrugge. Op het strand van Zeebrugge worden de kabels verbonden met bestaande ondergrondse kabels die weer verbonden zijn met het hoogspanningsstation van Stevin in Zeebrugge. De eerste van de 3 kabels is deze maand al aan land gebracht. In totaal gaat het om 130 km aan 220 kV-kabels. Door de 4 windparken te koppelen aan het innovatieve stopcontact wordt 40 km aan kabel kan bespaard. Bovendien is de beschikbaarheid groter doordat bij uitval van 1 van de kabels er nog steeds stroom geleverd kan worden.

De totale investering van Elia wordt geraamd op 400 miljoen euro. Elia voorziet in de toekomst een uitbreiding van het offshore-netwerk door de realisatie van een tweede MOG waarop toekomstige windparken, die voorzien zijn in de offshore-wet, aangesloten kunnen worden. Om dit te realiseren gaat Elia de komende jaren ook belangrijke projecten op land realiseren, waaronder de Ventilus-project en Boucle du Hainaut projecten. Eind april keurde de federale regering het federale ontwikkelingsplan 2020-2030 van Elia goed. In dit plan schetst Elia haar investeringsplannen voor de komende tien jaar. Bron: Elia

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Wereldwijd Windparken, Windparken

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.