Overeenkomst tussen Windpark Bommelerwaard-A2 en de Windcentrale maakt dorpsmolen mogelijk

| 14 juni 2018

De inwoners van de Bommelerwaard krijgen een dorpsmolen, waar zij via de Windcentrale mede-eigenaar van kan worden. Het Windpark Bommelerwaard-A2 en de provincie Gelderland hebben daartoe de afgelopen maanden afspraken over gemaakt.

 

Het inpassingsplan van Windpark Bommelerwaard-A2 ligt op 4 juli bij Provinciale Staten (PS) ter besluitvorming voor. Een van de onderdelen van de afspraken die Windpark Bommelerwaard-A2 met de provincie Gelderland heeft gemaakt, is dat één van de drie windturbines als ‘dorpsmolen’ beschikbaar komt voor inwoners van de Bommelerwaard. Het Windpark Bommelerwaard-A2 en de Windcentrale zijn onlangs een overeenkomst aangegaan met elkaar, waardoor deze dorpsmolen gerealiseerd kan worden.

 

Zelf groene stroom opwekken via Winddelen

De Windcentrale zorgt ervoor dat huishoudens in de Bommelerwaard met elkaar mede-eigenaar kunnen worden van de dorpsmolen. Dit doet de Windcentrale door de molen op te delen in verschillende ‘Winddelen’. Een huishouden kan één of meerdere Winddelen kopen om zo eigen groene stroom mee op te wekken. Een Winddeel levert jaarlijks gemiddeld 500 kWh op en een rendement van 6%. De stroom die een Winddeel opwekt, wordt verrekend met de energierekening van de eigenaren.

 

“Door de overeenkomst van Windpark Bommelerwaard-A2 en de Windcentrale krijgen burgers en bedrijven uit de omgeving de kans om lokaal groene stroom op te wekken” zegt Windpark Bommelerwaard-A2 voorzitter Hein de Kort. “Bovendien dragen ze op deze manier bij aan de energietransitie”. De inwoners van de Bommelerwaard krijgen voorrang en een korting op de Winddelen waardoor het rendement nog hoger wordt.

 

Mede-eigenaar worden van de dorpsmolen Bommelerwaard-A2

De Windcentrale stelt de komende maanden de inschrijving open voor de dorpsmolen van windpark Bommelerwaard-A2. Iedereen kan zich gratis en vrijblijvend inschrijven. Geïnteresseerden kunnen terecht bij het bestuur van het Windpark door een mailtje sturen naar: Windparkbommelerwaarda2@gmail.com. Voor meer informatie over Winddelen kunnen geïnteresseerden terecht op de website van de Windcentrale: www.windcentrale.nl, of contact opnemen met 020-4040160.

 

Over Windpark Bommelerwaard-A2

Windpark Bommelerwaard-A2 is een project van drie windturbines die tussen de A2 en het spoor richting Den Bosch, ten zuiden van Zaltbommel, worden gebouwd. De initiatiefnemer van het project is Windpark Bommelerwaard-A2 B.V., die bestaat uit vijf lokale grondeigenaren uit het gebied en Windunie.

 

Over de Windcentrale

De Windcentrale is het eerste en grootste burgerplatform voor windenergie in Nederland. Sinds de start haalde De Windcentrale in totaal al 16,5 miljoen euro op met de crowdfunding van 10 windmolens. Ruim 15.000 huishoudens wekken zo al voordelig hun eigen groene stroom op. De Windcentrale maakt het mogelijk voor mensen om mede-eigenaar te worden van een windmolen om zo zelf groene stroom op te wekken.

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.