Alaska’s Kodiak eiland op weg naar 100% duurzame stroom

| 14 augustus 2018

Het eiland Kodiak ligt ca. 50 km voor de zuidkust van Alaska. Kodiak heeft 13 600 inwoners en is met 9 300 km2 het op één na grootste eiland van de VS. Ook het stroomnet is een ‘eiland’, dus zonder koppeling naar het E-net op het vaste land.

Hoofdbron voor de stroomvoorziening met een aandeel van 80% zijn waterturbines van de stuwdam aan het Terror meer. Door de stuwdam kan geen water meer uitstromen. De resterende 20% werd vroeger tegen hoge kosten door diesel-generatoren gerealiseerd: 12 miljoen liter diesel/jaar voor 6 miljoen Euro.

De dieselgeneratoren zijn intussen vervangen door 9 MW windenergievermogen met een opslagsysteem van 3 MW vermogen. Het met een accu werkende opslagsysteem zorgt voor de stabiliteit van de netfrequentie en dempt te snelle fluctuaties van de opgewekte windstroom.

Tien jaar geleden heeft de Kodiak Electric Association, het elektriciteitsbedrijf van het eiland, het doel vastgesteld om in 2020 voor 100% duurzaam te zijn. Dit doel is nu al op enkele 1/10 – procent na bereikt.

Bron: www.cleantechnica.com

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.