Primeur: Windpark Borssele 1 en 2 krijgen 8 MW windturbines met 167 rotordiameter

| 13 december 2017

Orsted (was DONG energy) kondigt aan dat het offshore windpark Borssele 1 en 2 windturbines  gaat bouwen met een rotordiameter van 167 m. Dat is nog niet eerder gebeurd. 

Orsted heeft in juni 2017 een contract met Siemens Gamesa getekend die 94 stuks windturbines van 8 MW gaat bouwen die naar verwachting eind 2020 gereed zullen zijn.

Windpark Borssele 1&2  gaat jaarlijks een hoeveelheid groene energie leveren die overeenkomt met het elektriciteitsgebruik van 1 miljoen Nederlandse huishoudens.

Als marktleider in windenergie op zee heeft Ørsted een track record op het gebied van de introductie van nieuwe windtechnologie op zee, waaronder het inzetten van de nieuwste generatie windturbines bij grote commerciële projecten:

2007: Siemens 3,6 MW turbines geïnstalleerd in Burbo Bank
2015: Siemens 6 MW turbines geïnstalleerd in Westermost Rough
2016: MHI Vestas 8 MW turbines geïnstalleerd in Burbo Bank Extension
2020: Siemens Gamesa 8 MW turbines in Borssele 1&2

De capaciteit van de nieuwste windturbines is ongeveer 18 keer zo groot als de 0,45 MW-turbines die werden geïnstalleerd voor ’s werelds eerste offshore windpark in Vindeby, Denemarken, in 1991.

“Grotere rotoren betekent meer energie per windturbine, waardoor de kosten voor schone energie omlaag gaan. Daarom hebben we door de jaren heen nauw samengewerkt met de leveranciers om nog grotere en efficiëntere turbines te kunnen gebruiken. We kijken uit naar de volgende stap, bij ons windpark Borssele 1&2,” zegt Jasper Vis, directeur Nederland van Ørsted.

In 2016 was Ørsted de eerste ontwikkelaar met meer dan 1.000 operationele windturbines op zee.

Bron: Orsted

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.