Hernieuwbare energie vanaf 2020 net zo goedkoop dan fossiele brandstof

| 12 februari 2018

Dat beweert een nieuw rapport van IRENA dat alle hernieuwbare energie vanaf 2020 even competitief zullen zijn als fossiele brandstoffen. Windmolens op het land zijn nu al even goedkoop als fossiele brandstof.

De kost om windenergie te genereren is met een kwart gedaald in vergelijking met 2010. En ook de prijs om met zonnepanelen energie te produceren is in die tijd met 73 procent gedaald, volgens de kostenanalyse van het International Renewable Energy Agency (IRENA) die vandaag in Abu Dhabi werd voorgesteld.

‘Deze signalen wijzen op een significante verandering in het energieparadigma’, zegt Adnan Z. Amin, directeur Generaal bij IRENA. ‘Zo’n kostendaling over alle technologieën heen is nooit eerder voorgekomen en toont aan dat hoe sterk het wereldwijde energiesysteem momenteel verschuift.’

Windmolens op het land en zonnepanelen kostten het voorbije jaar wereldwijd gemiddeld 5 en 8 eurocent per kilowattuur, staat te lezen in IRENA’s rapport ‘Renewable Power Costs in 2017’.

Ter vergelijking, om hetzelfde vermogen op te wekken met fossiele energie kost het tussen 4 en 14 eurocent. Bovendien worden windturbineprojecten in de toekomst nog goedkoper en gaat men al uit van een kost van slechts 3 cent per kilowattuur.

Ook andere bronnen van hernieuwbare energie zoals geothermie, waterkracht en biomassa kunnen het opnemen tegen fossiele energie en hielden het voorbije jaar een nek-aan-nek race in kostprijs.

Tegen 2020 zullen alle bronnen van hernieuwbare energie even goedkoop of zelfs goedkoper zijn dan fossiele brandstoffen.

‘Tegenwoordig is kiezen voor hernieuwbare energie niet enkel een milieubewuste, maar ook een economische keuze’, besluit Amin.

‘Regeringen over de hele wereld kunnen voortaan hun energiebeleid uitstippelen in de wetenschap dat hernieuwbare energie, behalve dat het goed is voor het milieu, ook jobs en groei creëert en hen bovendien minder afhankelijk maakt van het buitenland.’

Lees meer

Bron: Mo.be

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.