Vattenfall plaatst offshore test- en demonstratiewindpark in recordtijd

| 10 juni 2018

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft aan de Schotse Oost-kust in de baai van Aberdeen het EOWDC (European Offshore Wind Deployment Centre) windpark geplaatst met 11 offshore windturbines van MHI (Mitsubischi Heavy Industries)/Vestas.

De geplaatste windturbines zijn op dit moment de grootste commercieel beschikbare offshore windturbines met een vermogen van 8,4 MW (9 turbines) en 8,8 MW (2 turbines), in totaal 93,2 MW. Het rotordiameter is 164 m. Binnen 9 weken waren alle 11 funderingen inclusieve de windturbines geplaatst.

Deze enorm snelle plaatsing was primair te danken aan de toegepaste fundamenten die in het Engels suction-buckets (letterlijk vertaald: zuig-emmers) worden genoemd.

Suction-bucket fundamenten worden al lang gebruikt in de offshore industrie. Een suction-bucket van een EOWDC windturbine bestaat uit een reusachtige metalen cilinder die aan de onderkant open is.

Op de gesloten bovenkant van de cilinder zit een vakwerkconstructie  die na plaatsing van de bucket ca. 20m boven de zeespiegel uitsteekt. Daarop wordt later de turbinemast gemonteerd. De suction-bucket wordt met de open  onderkant op de zeebodem geplaatst.

Door overdruk in de cilinder te creëren stroomt water aan de onderkant uit de cilinder en de zijwanden zakken in de zeebodem. Je zou ook kunnen zeggen de bucket ‘groeit’ als het ware in de zeebodem. Op die manier ontstaat een betrouwbare funderingsbasis.

Interessant is ook dat door het omkeren van dit proces het suction-bucket fundament eenvoudig weer verwijderd kan worden. Naast de snelheid van het plaatsten (bij de EOWDC turbines gemiddeld enkele uren per fundament) is ook een groot voordeel t.o.v. de op dit moment meest gebruikte monopile fundamenten dat geen de maritieme fauna bedreigende heigeluiden optreden. Het windpark zal in de loop van het derde kwartaal 2018 operationeel zijn.

Bron: www.offshore-windindustrie.de

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.