Build offshore wind farm Norther in Belgium with renewed Aeolus

| 9 augustus 2018

Aeolus offshore schip

Het offshore-installatieschip Aeolus van maritieme aannemer Van Oord onderging een transformatie om deze maand de eerste fundering in de zeebodem te kunnen plaatsen voor Norther, het grootste offshore windpark van België.

 

Met de installatie van de eerste van in totaal 45 funderingen is het offshore-werk van het Norther offshore windpark nu echt van start gegaan.  Het windpark ligt op 23 kilometer van de kust van het Belgische Zeebrugge en heeft een totale capaciteit van 370 MW.

Voldoende om 400.000 huishoudens vanaf 2019 van duurzame energie te voorzien. Hiermee draagt het project actief bij aan de klimaatdoelstellingen van België voor 2020.

Als hoofdaannemer is Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop, de levering en de installatie van de 45 funderingen voor de windturbines, het offshore-hoogspanningsstation, de gehele elektrische infrastructuur en de installatie van de windturbines. Naast de Aeolus zal ook Van Oord’s kabellegger Nexus de komende maanden worden ingezet.

Van Oord’s Aeolus is in 2014 in gebruik genomen voor de bouw van windparken op zee en heeft sindsdien zijn waarde en betrouwbaarheid bewezen. Om in te kunnen spelen op de snelle ontwikkelingen in de offshore windsector, moest de Aeolus grondig worden aangepast.

Het laadvermogen werd vergroot en het aantal accommodaties is uitgebreid naar 99.  Het schip is verbreed, het dek is versterkt en het heeft een helikopterdek gekregen. Ook zijn de spudpalen – als het ware de voeten van het schip – vergroot.  Dankzij de nieuwe kraan met een hefvermogen van 1.600 ton is de Aeolus geschikt is om de nieuwste generatie funderingen en windturbines te installeren.  Het behoort nu tot de grootste hefschepen in zijn klasse.

Hier een filmpje met uitleg hoe de Aeolus te werk gaat.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.