Greenchoice neemt grootste batterijopslag bij een windpark in gebruik

| 6 juni 2019

Energieleverancier Greenchoice heeft vandaag bij Windpark Hartelkanaal, gelegen tussen de N15 en het Hartelkanaal in Rotterdam, een groot batterijopslag geopend. Met een omvang dat vergelijkbaar is met 6 zeecontainers is het de grootste batterij dat bij een windpark is geplaatst.

Greenchoice maakte in november 2018 al bekend dat het een batterijopslag zou plaatsen bij Windpark Hartelkanaal dat volledig in eigen handen is. De batterijopslag bestaat uit 6 opslageenheden met vooraf geïntegreerde batterijen die gezamenlijk 10 MWh aan energie kunnen opslaan. Het systeem is geleverd door Alfen en is een plug & play oplossing zodat uitbreiding in de toekomst mogelijk is. Als er weinig vraag is op momenten dat er harde wind is kunnen nu de windturbines blijven doordraaien. Teveel aan energieproductie kan worden opgeslagen en op een geschikter moment, bij veel vraag maar weinig aanbod, aan het energienet worden geleverd.

Balans op het Europese energienetwerk
De batterij helpt het Europese netwerk op 50Hz in balans te houden. Spectral, een smart-grid technologiebedrijf, ontwikkelde daar in opdracht van Greenchoice de besturingssystemen voor. Met deze systemen kan het windpark samen met de batterij een belangrijke rol spelen in een toekomstig energiesysteem waarin fossiele brandstoffen niet langer aanwezig zijn.

“Nu we de kolen- en gascentrales sluiten, zullen we miljoenen gedistribueerde energiesystemen, zoals zonne-energie op het dak, wind en batterijen, moeten coördineren om ervoor te zorgen dat elektriciteit kan worden geleverd in dezelfde mate van betrouwbaarheid die we gewend zijn”, legt Philip Gladek, CEO van Spectral, uit. “De oplossing die we bij de Hartelbatterij hebben geïmplementeerd, is hier een goed voorbeeld van. We controleren de batterijen en windturbines in één keer en zorgen met slimme technologieën dat het gecombineerde systeem een positieve bijdrage kan leveren aan de balans van het bredere Europese energienetwerk.”

Windpark Hartelkanaal
Windpark Hartelkanaal bestaat uit 8 windturbines die samen per jaar gemiddeld 68 GWh aan groene stroom op. Daarmee kunnen 18.000 huishoudens van groene stroom voorzien worden. Het windpark is volledig operationeel sinds 2015. Bron: Greenchoice

Tags: , , , , ,

Category: Onshore, Windparken, Windparken Nederland

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.