Tepco en Ørsted plannen samenwerking

| 5 februari 2019

Het Japanse energiebedrijf Tepco en het Deense energiebedrijf Ørsted hebben op 18 januari een Memorandum of Understanding getekend voor verdere samenwerking bij het ontwikkelen van offshore windparken in Japan en andere landen.

Tepco werd wereldwijd bekend door met name de averij van haar kerncentrale in Fukushima. In de toekomst wil Tepco een portfolio opbouwen voor duurzame stroomopwekking van 6,000 á 7,000 MW vermogen. De samenwerking met Ørsted zal deze ambitieuze doelstelling ondersteunen.

Ørsted is wereldwijd de grootste exploitant van met name offshore windenergie met op dit moment 25 operationele offshore windparken. In totaal had Ørsted eind 2018 een operationeel windenergievermogen van 5,573 MW. Ørsted wil verder groeien naar 6,800 MW eind 2020 en 8,900 MW eind 2022. Ter vergelijking: eind 2018 had Nederland een operationeel windenergievermogen van 4,310 MW.

Het eerste gemeenschappelijke windenergieproject van Tepco en Ørsted wordt de geplande offshore windpark Choshi in de buurt van Tokio. Tepco is al begonnen met het onderzoek van de zeebodem op de beoogde lokatie om te kunnen bepalen welke soort fundamenten toegepast moeten worden.

De Japanse regering heeft aangekondigd in te zetten op duurzame energie en heeft daar ook offshore wind in opgenomen. In juli 2018 heeft de regering de zogenoemde ‘Fifth Basic Energy Supply Plan’ een gezamenlijk doel neergezet van 10 GW aan windvermogen op land en zee in 2030. Dit maakt onderdeel uit van de ambitie om in 2030 22-24% duurzame energie energie op te wekken. Afbeelding: Ørsted

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.